tirsdag 15. mai 2012

Porsankin kunta (Porsanger kommune) sijaitsee Pohjois-Norjassa Finnmarkin läänissä. Aluetta kutsutaan myös Ruijaksi ja sen on suomalaisille esitellyt mm. Samuli Paulaharju, joka vieraili täällä vuosina 1925, 1926 ja 1927. Matkojen kertomukset hän julkaisi teoksessa Ruijan suomalaisia (WSOY 1928).

Porsanki on edelleen monikulttuurinen asuinseutu, jonka pääväestö koostuu saamelaisista, norjalaisista ja kveeneistä. Kunnassa on virallisesti kolme kieltä saame, kveeni ja norja. Kunnassa asuu siis monikulttuurista ja monikielistä kansaa, ja englannilla ja kouluruotsillakin täällä pärjää mainiosti!

Porsankin kuntakeskus on Lakselv Lemmijoki Leavdnja, joka sijaitsee 90 km Karasjoelta pohjoiseen. Ivalosta matkaa taittuu maanteitse 240 km (Ivalo-Karigasniemi-Karasjoki-Lemmijoki).
Parasta Porsankissa on tietenkin luonto, joka on täällä todella vaihtelevaa tunturiylängöiltä ja jokilaaksojen metsistä aina karuun rannikkoluontoon. Porsankissa on yhden kunnan alueella mahdollista kokea luonnon monimuotoisuus. Suomalaisiin silmiin kiinnittävät huomion lumihuippuiset mereen putoavat vuoret ja tutun tunteen synnyttävät käkkyräiset männyt rantakallioilla.
Mielestäni esim. lapinkävijöille  täällä on paljon ammennettavaa: vaellusreittejä on monenlaiseen makuun ja lohijokiakin kolme. Porsangerin vuonossa merikalastusta voi kokeilla vaikkapa paikallisoppaan avulla.

Visit Porsanger, tietoa Porsankista matkailijoille
http://www.visitporsanger.no/

Porsanger kommune, Porsankin kunnan kotisivu
http://www.porsanger.kommune.no/forside.18058.no.html

Nord-Norge, Pohjois-Norjan virallinen matkaopas
http://www.nordnorge.com/?id=412616041

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar